2011 m. birželio 12 d., sekmadienis

Akoya perlai

Akoya perlai yra natūralūs dirbtinu būdu išauginti perlai. Pirmasis šiuo perlus pradėjo auginti šiuo būdu Kokichi Mikimoto. Akoya pavadinimas yra kilęs nuo austrių pavadinimo, kurios randamos Japonijoje bei Kinijoje. Jos mokslinis pavadinimas yra Pinctata fucata. Akoya geldelės yra ženkliai mažesnės lyginant jas su kitomis austrėmis, kurios naudojamos auginant Pietų jūros ar Tahitian perlus. O savo geldelėse užaugina nuo 2 iki 9 mm dydžio perlus.




Yra trys vietos Japonijoje, kur daugiausiai randama Akoya austrių, todėl šiose vietose daugiausia ir dirbtiniu būdu išauginama Akoya perlų. Šiuos vietovės yra Mie, Kyushu ir Shikoku. 



Šiuo metu austrės auginamos inkubatoriuose. Austrės maitinamos mikroskopiniais organizmais, vadinamais planktonu. Auginimo metu austrės perkeliamos į atskiras vietas, kur jos stebimos ir maitinamos, kol tampa pakankamai stipriomis, kad atlaikytų svetimkūnio operaciją. Operacijos metu, į austrės geldelės minkštuosius audinius įsodinama perlamutro smiltelė, kuri tampa karoliuko branduoliu. Minkštieji geldelės audiniai suformuoja maišelį, kuris išskiria perlamutrą, atsakydamas į svetimkūnio dirginimą. To pasėkoje išauginamas perlas.
Austrės, kurioms buvo atlikta svetimkūnio įterpimo operacija, įleidžiamos į vandenį nuo 8 mėnesių iki 3 metų laikotarpiui. Tuo metu, jos perkeliamos iš šiltesnių vandenų į šaltesnius. Tai labai svarbu auginant Akoya perlus Japonijoje. Šiltame vandenyje išskiriama daugiau perlamutro nei šaltame. Tačiau šaltame vandenyje išskiriamas perlamutras turi veidrodinį blizgesį.
Kinijoje auginami Akoya perlai turi didesnį perlamutro sluoksnį, nes auginami šiltesniame vandenyje, tačiau neturi veidrodinio blizgesio, kaip Japonijoje išauginti perlai.



Austrių derlius imamas Gruodžio – Sausio mėnesiais. Iš austrių geldelių išimamas perlas. Išimtas perlas dedamas į vandenį su druska, kuris juos švelniai nupoliruoja. Po to jie skirstomi pagal dydį, formą ir kokybę. Tie perlai, kurie labiausia blizga, yra artimiausi apvaliai formai ir turi mažiausiai paviršiau  defektų yra patys vertingiausi. Po to jie dar skirstomi į perlus kurie bus naudojami vėriniams, o kurie juvelyriniams dirbiniams. Vėriniams atrinkti perlai yra pragręžiami, tie kurio bus naudojami juvelyriniams dirbiniams pragręžiami tik iki vidurio ir vadinami pusiau gręžtais perlais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą