2014 m. lapkričio 10 d., pirmadienis

Ametistas - blaivumo akmuo

Ametisto pavadinimas kilo iš graikiško žodžio – blaivus.
Pasak legendos, ametistas atsirado, kai Bakchas, vyno Dievas, supyko ant mirtingųjų. Jis pažadėjo, kad pirmąjį, kuris peržengs jo slenkstį,  jis atiduos tigrams suėsti. Tuo metu jauna graži mergina vardu Amethyst atkeliavo pagarbinti deivę Dianą. Diana, žinodama Dievo pažadą, pavertė merginą bespalvio kvarco kolona, kad apsaugotų nuo tigrų. Pamatęs stebuklą Bakchas atgailavo dėl savo pažado ir užpylė vyno ant Amethyst‘os, taip nudažydamas koloną vyno spalva.
Ši legenda ir ryšys su Bakchu, leidžia tikėti, jog geriant vyną iš ametisto pagaminto puodelio būsi apsaugotas nuo girtumo, o vėliau, jog nešiojant ametistą, gali apsisaugoti nuo girtavimo arba apnuodijimo. Taip pat buvo manoma, jog ametistas suteikia drąsos bei gali apsaugoti karius mūšyje.
Kitos legendos teigia, jog ametistas padeda kontroliuoti piktas mintis, padeda medžiotojams bei verslo reikaluose.

Ametistas – violetinė kvarco atmaina. Akmuo privalo būti violetinis, bet gali turėti ir įvairių atspalvių, įskaitant alyvinį, levandų ir rausvai violetinį.  Tamsesnės ir intensyvesnės spalvos ametistas yra vertingesnis už šviesesnių spalvų ametistą. Tamsios violetinės, karališkos spalvos ametistas buvo tausojamas per amžius karalių ir karalienių dar  Mikėnų laikais Graikijoje  (apie 2500 p.m.e.)Dar  15 a. Prancūzijoje vilkdalgio formos sagė su ametistu galėjo dėvėti tik karališkosios šeimos nariai iškilmių metu.
Per visą istoriją ametistas buvo naudojamas norint apsisaugoti nuo girtuokliavimo ir buvo manoma, kad jis gali padėti įveikti priklausomybę. Jis buvo naudojamas klausos sutrikimams bei nemigai gydyti, galvos bei kitokiems skausmams slopinti . Kai kurie šaltiniai teigia, kad jis buvo naudojamas psichinei  būklei stabilizuoti. 

 
Ametisto ir fluorito vėrinys

Šį akmenį nešiojantis žmogus tampa švelnesniu bei geraširdžiu. Prie ametistų galių priskiriama: sapnai, gijimas, taika, meilė, dvasinės pusiausvyra, drąsa, apsauga nuo vagių ir laimė.
Du didžiausi ametisto klodai yra Brazilijoje ir Zambijoje, taip pat kasamas Rusijoje, Urugvajuje, Šri Lankoje, Meksikoje,  bei  JAV, Arizonoje. 
Vienas iš didžiausių net 343 karatų ametistas yra saugomas Nacionaliniame istorijos muziejuje Londone.
Ametisto poveikį sustiprina rožinis kvarcas. Ametistas ramina mintis, o rožinis kvarcas švelnina širdį bei gydo praeities emocines žaizdas. Kartu jie sukuria širdies, proto ir sielos pusiausvyrą. Skaidrus kalnų krištolas (energizuoja, stiprina)  sustiprina abiejų kristalų poveikį.
 Ametistas yra oficialus vasarį gimusiųjų akmuo. Tinka dovanoti 4-ųjų, 6-ųjų ir 17-ųjų vestuvių metinių proga. 
Ametisto papuošalų ieškokite čia:  www.akmenukai.eu 

 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą