2011 m. lapkričio 11 d., penktadienis

Lapis Lazulis (lazuritas) – Tiesos simbolis

Lapio Lazulio pavadinimas kildinamas iš persų kalbos – mėlynas.
Lapis Lazuli, dažnai vadinamas lazuritu yrai ne mineralas, o akmuo susidedantis iš 15 skirtingų mineralų. Didžiausią dalį sudaro lazuritas, taip pat randama kalcito (balta spalva), pirito (aukso spalva) bei sodolito (mėlyna spalva). Intensyvios mėlynos spalvos, kartasi su violetiniais atspalviais lapio lazulio vertę didina baltos kalcito dėmės bei smulkios pirito dulkės.
Aukščiausios kokybės lapis lazulis jau 6000 metų kasamas Afganistane. Taip pat randama Sibire, Čilėje, JAV, Pakistane ir Kanadoje. 






 Ankstyvosiose kultūrose lapis lazulis buvo labiau vertinamas labiau nei auksas.
Egiptiečiai dažnai jau prieš 5000 metų lapį lazulį naudodavo spaudų gamyboje, akių vokų šešėliams kosmetikoje, o taip pat gamindavo vazas bei įvairias figūrėles. Iš lapio lazulio jie gamindavo skarabėjus, kuriuos įdėdavo kartu su mirusiuoju į kapą, tikėdami jog jis jį saugos po mirties. Tuo metu buvo tikimo, jog joks Egipto valdininkas negali meluoti, jei laiko gabalėlį lapio lazulio. Šis akmuo Egipte buvo Tiesos simbolis. Budistai tikėjo, jog lapis lazulis gali atnešti akmens savininkui ramybę ir sugebėjimą išsklaidyti blogas mintis bei saugodavo nuo melancholijos. Buvo tikima, jog sapnuojant su lapiu lazuliu buvo galima prisišaukti meilę, kuri bus amžina.
Lazuritas tradiciškai įvardijamas kaip gruodį gimusių akmuo. (nors Amerikos juvelyrų asociacija 1912 m gruodį gimusiųjų akmenimis įvardija Turkį bei Topazą). Šis akmuo kaip planetos akmuo priskiriamas ožiaragiams, o kaip gimimo akmuo svarstyklėms, jaučiams bei skorpionams. 


Lazuritas ir kalnų krištolas

lapio lazulio galima pagaminti puikius papuošalus, kurie padės subalansuoti vidinį bei išorinį „aš“ bei Jus atpalaiduos. Šis akmuo gali būti naudojamas kaip pagalbinė priemonė gydant skydliaukę bei gerklės silpnumą. Lapį lazulį naudinga nešioti, norint sumažinti pyktį bei negatyvias mintis, o taip pat palengvinti pykčio sukeltą nusivylimą.
Kadangi šis akmuo yra tiesiog gražus, daug žmonių jį renkasi nešioti tiesiog kaip papuošalą. Jeigu Jūs įsigijote lapio lazulio papuošalą ir nežinote kaip jis Jus veiks, nešiokite jį trumpais periodais, kad jį prisipratintumėte. Tai yra akmuo su daugeliu teigiamų savybių, tad verta dėl to pasistengti.
Lazuritas yra šiek tiek akytas, todėl turi būti saugomas nuo cheminių medžiagų poveikio. Jį geriausia valyti tiesiog muiluotu vandeniu. Lapis lazulis nėra kietas akmuo, todėl turėtų būti saugomas nuo įbrėžimų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą